Please use this identifier to cite or link to this item: http://www.dspace.espol.edu.ec/handle/123456789/60714
Title: Manual de Intervención Nutricional para pacientes con Disfagia
Authors: Chaug Solorzano, Marcela, Director
Londoño Pareja, Darla María
Torres Rodríguez, Nathaly Aline
Keywords: Modificación de Texturas
Herramienta
Diagnostico
Cribados
Deglución
Issue Date: 2023
Publisher: ESPOL.FCV
Citation: Londoño Pareja, D. M. y Torres Rodríguez, N. A. (2023). Manual de Intervención Nutricional para pacientes con Disfagia. [Proyecto Integrador]. ESPOL.FCV .
Description: La disfagia, dificultad para digerir alimentos, impacta la calidad de vida con riesgo de complicaciones graves. La falta de una herramienta en Ecuador crea brecha en la atención medica. La presente tesis propone diseñar un manual para mejorar la intervención nutricional en adultos con disfagia en Guayaquil. El manual "DISNUT" se desarrollo a través de un estudio observacional descriptivo en el que por muestreo no probabilístico por conveniencia se realizaron encuestas cualitativas con metodología Delphi a 38 profesionales de la salud y 10 pacientes con disfagia para enriquecer el contenido del manual en base a sus deficiencias y necesidades. Se evidenció la deficiencia de conocimiento de médicos y nutricionistas respecto a identificación (signos y síntomas), diagnostico (cribados) y tratamiento (niveles IDDSI) de la disfagia, así como se obtuvo que el conocimiento de los profesionales de la salud incremento un 40% al contar con el manual como herramienta. Se concluye que "DISNUT" representa una herramienta eficiente para tratar de manera temprana a pacientes con riesgo a disfagia y mejora la experiencia nutricional de pacientes que padecen a corto, mediano o largo plazo esta patología, en donde se recalca la importancia de una terapia con enfoque multidisciplinario para una eficaz evolución. Palabras claves: Modificación de Texturas, Herramienta, Diagnóstico, Cribados, Deglución
metadata.dc.description.abstractenglish: Dysphagia, difficulty digesting food, impacys quality of life with risk of serious complications. The lack of a tool in Ecuador creates a gap in medical care. The present thesis proposes to design a manual to improve nutricional intervention in adults with dysphagia in Guayaquil. The manual "DISNUT" was developed through a descriptive observational study in which by non-probabilistic convenience sampling qualitative surveys were conducted with Delphi methodology to 38 health professionals and 10 patients with dysphagia to enrich the content of the manual based on their deficiencies and needs. The deficiency of knowledge of physicians and nutritionists regarding identification (signs and symptoms), diagnosis (screening) and treatment (IDDSI levels) of dysphagia was evidenced, as well as the fact that the knowledge of health professionals increased by 40% when using the manual as a tool. It is concluded that "DISNUT" represents an efficient tool for early treatment of patients at risk of dysphagia and improves the nutritional experoence of patients suffering from this pathology in thw short, medium or long term, emphasizing the imoportance of therapy with a multidisciplinary approach for an effective evoluton. Keywords: Texture Modification, Tool, Diagnosis, Screening, Swallowing, Detection.
URI: http://www.dspace.espol.edu.ec/handle/123456789/60714
metadata.dc.identifier.codigoproyectointegrador: VIDA-344
Appears in Collections:Tesis de Nutrición y Dietética

Files in This Item:
There are no files associated with this item.


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.