Abstract:
This project is realized through collaborative efforts to preserve and share the rich
history of cocoa in Ecuador. The goal is to create informative audiovisual capsules for
the National Cocoa Museum to preserve cocoa heritage. These capsules are intended
to be shared through various social media channels owned by the museum due to the
low user interaction on the museum's official social media accounts (@museocacao).
During the preproduction phase, preliminary research was conducted on the history of
cocoa in Ecuador. Subsequently, visitors and attendees of museum events were
observed as part of its cultural agenda. In the production stage, techniques were
employed to capture key moments for the development of the capsules. Various
equipment, including Sony cameras, gimbals, boom and wireless microphones, were
used for the coverage of each capsule.
Finally, the editing phase in postproduction involved the use of color correction and
sound restoration techniques. All these processes resulted in the audiovisual capsules
that the Museum shares on its social media platforms. The success of the project is
attributed to the collaboration between ESPOL students and the National Cocoa
Museum, both striving to disseminate the heritage of our country to the world
Keywords: Capsules, Museum, Cocoa, Ecuador
Description:
Este proyecto surge como una iniciativa colaborativa destinada a preservar y compartir
la fascinante historia del cacao en Ecuador. El objetivo central es la creación de
cápsulas audiovisuales informativas destinadas al Museo Nacional del Cacao. La
intención es conservar el legado cacaotero y aumentar la visibilidad del museo en sus
redes sociales, dado el bajo nivel de interacción en la actualidad (@museocacao).
La fase de preproducción se inició con una exhaustiva investigación sobre la historia
del cacao en Ecuador. Posteriormente, se llevó a cabo la observación de visitantes y
asistentes a eventos del Museo, integrados en su agenda cultural. En la etapa de
producción, se emplearon técnicas especializadas para capturar momentos cruciales,
respaldadas por equipos de alta calidad, como cámaras Sony, estabilizadores, y
micrófonos boom e inalámbricos.
La fase de postproducción se centró en el montaje, incorporando técnicas de
corrección de color y restauración de sonido para perfeccionar cada cápsula. El
resultado final, presentado en las redes sociales del Museo, es el fruto de una
colaboración entre estudiantes de la ESPOL y el Museo Nacional del Cacao. Ambas
partes comparten la meta común de difundir el valioso patrimonio de nuestro país a
nivel mundial.