Resumen:
Malnutrition is a problem that includes undernutrition, overweight and obesity
affecting the population, especially children and older adults. In rural areas such as Recinto
Quevedo, Samborondon, the risk is higher associated with socioeconomic limitations. A
cross-sectional, quantitative and descriptive study was carried out with the objective of
designing a healthy breakfast program to improve the quality of life of children and older
students through the evaluation of nutritional status using anthropometric measurement and
Mini Nutritional Assessment (MNA) nutritional screening. The results indicated that 30% of
school children showed malnutrition and 50% of older adults were overweight or obese. In
addition, high consumption of ultra-processed food and low protein intake were identified. A
manual for community canteen was developed that includes an accessible cyclical menu and
information capsules on Good Manufacturing Practices to improve food quality and safety. It
was concluded that it is essential to implement a community canteen with sustainable
strategies to promote local foods and establish nutritional monitoring to improve the quality
of life in the community.
Keywords: Nutrition, Malnutrition, Healthy canteens, Food security.
Descripción:
La malnutrición es una problemática que abarca desnutrición, sobrepeso y obesidad
afectando a toda la población en especial a los niños y adultos mayores, en zonas rurales
como el Recinto Quevedo, Samborondón se observa marcada por limitaciones
socioeconómicas. Se realizó un estudio transversal, cuantitativo y descriptivo con el objetivo
de diseñar un programa de desayunos saludables que mejoren la calidad de vida de escolares
y adultos mayores mediante la evaluación del estado nutricional empleando mediciones
antropométricas y cribado nutricional Mini Nutritional Assessment (MNA). Los resultados
indicaron que el 30% de escolares presentó malnutrición y el 50% de los adultos mayores
mostró sobrepeso u obesidad. Además, se identificó un consumo elevado de alimentos
ultraprocesados y una deficiencia de proteínas. Se desarrolló un manual para comedores
comunitarios que incluye un menú cíclico accesible y cápsulas informativas sobre Buenas
Prácticas de Manufactura para mejorar la calidad y seguridad de los alimentos. Se concluye
que es esencial implementar un comedor comunitario con estrategias sostenibles buscando
promover alimentos locales y establecer seguimiento nutricional para mejorar la calidad de
vida de la comunidad.